Markt Koelant Enschede

Het jaar

22 december 2017

Terwijl de boerenkool in de tuin van pa de eerste nachtvorst heeft gehad en het halverwege de middag al avond wordt zo donker, denk ik aan de afgelopen maanden. Liever dat dan ‘het jaar afsluiten’, dat heeft iets definitiefs. Alsof er geen herinneringen meer zijn aan het jaar zodra de klok de laatste minuten van 2017 heeft weggetikt.

Sneeuw omgeving Beuningen

Sneeuw

Januari gaf sneeuw. Zo mooi hoe het landschap dan verstilt. En is het heel koud, dan zijn zelfs de vogels stil. In de wintermaanden is het tijd voor het uitwerken van plannen voor het nieuwe jaar.


Twentse Blonde buurvrouw Koelant

Blonde buren

Onze buren links van ons zijn dit jaar gestart met huisverkoop van het vlees van hun Blonde d’Aquitaines. Onder de naam Twentse Blonde. Mooie naam, lekker vlees!
www.twentseblonde.nl


Tina

We namen afscheid van Tina in april.  Dat deed zeer. Ze bleek niet drachtig en had een bourgondisch gewicht. Vergeten doen we haar niet. (foto: archiefbeeld)


Krijtkunst op de stoep van Saar

Niets is wat het lijkt

‘Uhh Saar, wat is het precies wat je hebt gekrijt?’ ‘Ome Rolf, dit is de schaduw van de bomen.’  Niets is wat het misschien lijkt … N I V E A kwam houtzager Haiko mee: Niet Invullen Voor Een Ander.  Moet d’r vaak aan denken als ik me over iets druk maak.


Barnie Fjordenpaard Koelant

Alleen

Barnie ons paard en voormalig graslandbeheerder in de wintermaanden draaide het eerste jaar alleen, Jouri hebben we eind 2016 moeten laten inslapen. Raar, Jouri hoorde voor een heel groot deel bij onze jeugd. Barn doet het goed.


Donder kalfje weiland Koelant

Eerste kind

Toska en Donder kregen dit jaar voor het eerst een kalfje. Donder beviel op een mooie vrijdagavond buiten in het land. Knap!


Koelant kaasmakerij samenwerken met saar en noor

Praktijk

In maart kwamen leerlingen van juf Gerry langs voor kaasexcursie. We rekenden liters melk om in kilo’s kaas, wogen tussen de werkzaamheden door de voor- en nadelen van tattoo’s af en schoven eind van de ochtend trots de gemaakte kazen onder de pers. Nichtjes Saar en Noor helpen ook regelmatig mee. In de kaasmakerij en bij de koeien. En ze weten steeds meer..  Saar tegen Noor: ‘Koeien met een rood bordje mogen geen brokjes Noor, let op!’


powernapje boer koelant

Powernapjes

Hollen en stilstaan. Beter van niet, heb ik dit jaar gemerkt. Op tijd een pauze nemen is superbelangrijk. En dan ook echt even niks doen. Lastig. Dus dit jaar deden we vaker een powernapje, of eerst ontbijt in pyjama en dan pas aan de slag, sommige plannen gingen de ijskast in en sinds lange tijd gingen we weer eens een paar dagen weg. Echt waar. En wat fijn!


Hooien bij Koelant

Hooien en gezelligheid

Hoera! Er kon mooi gehooid worden, en al vroeg: op 27 mei. Een feest waar als het even kan de hele familie bij betrokken is. Goud waard. De koeien eten het graag, we zijn al bijna door de voorraad heen.


Koelant kaasjes markt Kraesenberg Losser

Proeverijen en op pad

We ontvingen dit jaar een mooi aantal gezelschappen en pakten de auto in voor deelname aan enkele markten in de buurt. Energie kregen we van de enthousiaste, soms kritische vragen en de diversiteit aan mensen.  Jullie houden ons scherp en doen ons beseffen dat we een mooi beroep hebben. Ook glunderen we bij een complimentje. Want je ouders opvolgen is niet altijd een gemakkelijke taak.


Achtertuin Koelant

Je achtertuin

Het gras groeit, de koeien maken lange dagen buiten en kunnen gaan en staan waar ze willen. Tevreden koeien = tevreden boeren.


kuilplaats in de maak Anton Koelant

Kuilplaats

Dit jaar kon het uit, doorpakken! De opslagplaats voor het voer voor de koeien werd in het najaar verhard. Door Anton, nog een meneer en buurman Jeroen. Betere kwaliteit voer en kruiwagens die lopen als een zonnetje! Olee!


Kerstboom koeienstal Koelant

Licht

Het jaar was snel. Ben d’r stil van.

Naast een prins en een paard

Oude kaas en een grote taart

Wensen we je graag aandacht en tijd

Voor warmte en gezelligheid