Jaaroverzicht

Jaaroverzicht

31 december 2014

Vandaag lieten we hier in ons hoofd 2014 nog een keer voorbij komen. Het zorgde voor een glimlach, trots, een beetje weemoed, en hier en daar een frons of een diepe zucht. Gut, een jaar dat zo aan het eind bekeken heel snel ging. We blikken kort terug:

In januari gaat mam onder het mes. In de aorta zit een slecht stuk dat wordt vervangen. De operatie gaat goed. Het hart heeft wel een paar keer wat hulp nodig om in het juiste ritme te blijven kloppen. Nog dezelfde maand mag ze naar huis en begint het herstel.

mam-operatie

De wintermaanden zijn heel geschikt om nieuwe plannen handen en voeten te geven. We meten, wikken & wegen en vragen offertes op voor een overdekte koeienuitloop met mestopslag. Conclusie: het kan nu niet uit, pas op de plaats.

In december 2013 werden Maud en Klaar geboren. In maart van dit jaar maken ze de overstap van eenlinghok naar groepshok. Ze doen het goed, het zijn mooie vitale kalveren. In september gaan ze voor het eerst de wei op. Daar leren ze grazen van hun ‘mentor-koeien’ Lidie en Blizzard. Lidie en Blizzard hebben d’r al een weideseizoen opzitten en weten hoe dat grazen werkt. Grappig om te zien hoe rustig ze blijven als Maud en Klaar d’r onwennig bijkomen in de wei.

rolf-groepshok-koelant  kalveren-weiland-eerstekeer

In maart krijgen we het zweet flink los, zaagduo Sander & Heiko dunt de boswal rondom een van de weilanden flink uit. Zo’n boom ligt in een paar tellen, maar heeh oef, dat opruimen gaat zo rap nog niet. Goed om de stamppot eruit te werken ;)

houtzagen-weiland-koelant

Het voorjaar is vroeg in 2014, op 12 april kunnen de koeien voor het eerst weer naar buiten. Een pretmoment voor hen en ons, springend met de staarten in de lucht verkennen ze het weiland en kissebissen ze met elkaar wie de baas is.

koeien-naarbuiten1204

Vlak voor Pasen start in de Palthetuin in Oldenzaal de eerste streekmarkt van het seizoen. Oeh spannend, mijn eerste echte volle marktdag. Hij verloopt rustig, maar gezellig.

eerste-markt

Met de seniorboeren onderweg naar de eerste markt in de Palthetuin.

In mei is het Koelant-logo voor op de stal klaar, oehh trots!

koelant-belettering-stal

In mei en juni kunnen we maaien. Daarmee liggen de eerste ronde balen kuilgras klaar als voer voor de winterperiode. In mei viel veel regen waardoor de eerste maaibeurt ondanks het vroege voorjaar toch nog laat viel.

eerste-snit

De ooievaar komt langs in juni, we worden peetoom en peettante van Noor. Bijzonder!

Zo gaandeweg moeten we op de ochtenden dat de melkboer de melk komt ophalen steeds vroeger uit bed. De koeling functioneert niet goed meer; hij heeft steeds meer tijd nodig om de melk te koelen. Ach, het apparaat heeft ja-ren goed werk gedaan, logisch dat ie een keer aan vervanging toe is.

In juli vieren we feest, boer senior is jarig. Fijne momenten met familie en vrienden op een mooie zonnige dag. In zakelijk opzicht hebben we dit jaar ook regelmatig een enthousiaste groep voor een rondleiding en proeverij. Leuk om te mogen vertellen over het hoe & waarom van de koeien en de kazen. De dialoog die dan vaak op gang komt houdt ons scherp en leidt ook regelmatig tot nieuwe inzichten of levert inspiratie op voor nieuwe activiteiten. Woepie!

koelant-senior-jarig  dessert-holtweijde

In samenwerking met Shiitake Masselink: shiitake kaas, bijzonder lekkerr

In samenwerking met Shiitake Masselink: shiitake kaas, bijzonder lekkerr

De zomer is aardig, er kan voldoende gras gemaaid worden om de wintermaanden mee door te komen. Jeroen van Modderbaard wint de laatste ronde balen competitie van dit seizoen! En de mais groeit ook mooi. Op 9 oktober kuilen we met de gebroeders Heebing de mais in.

maisoogst-9okt

Och, van de hak op de tak: Elsje is in oktober uitgerekend, ze verwacht haar derde kalf. Ik maak me een beetje zorgen bij deze koe, ze heeft zo’n e-nor-me bolle buik. Het zijn d’r misschien wel twee of het is ’n joekel van een kalf. Als het maar goed gaat, ik droom d’r gewoon naar van. De zorgen blijken voor niks, ze bevalt in oktober zonder problemen van een mooie dochter. Een zwartbont kalfje. Dat is nog niet eerder in de pak ‘m beet 35 jaar dat pa boert voorgekomen, dus ik mag het vaak horen ;)

De koeien kunnen nog tot in november probleemloos elke dag een paar uur de wei in, fijn! En nu in december kijken we terug en maken we plannen voor het nieuwe jaar. We hebben er zin in! We wensen je graag een fijne jaarwisseling en voor 2015 mooie seizoenen, grote & kleine successen en gezondheid!

Hap, slik, weg is 2014 en de groeten van Bruno ;) (blaft hard, klein hartje)

streken-van-broen