Leeftijd

Leeftijd

1 november 2018

Als kind wilde ik niets liever dan snel groot worden; lopen op die hakschoenen gekregen van Rita, lekker smeren met nagellak  en lippenstift van tante Corrie,  elke dag pannenkoeken eten.  Je blufte je liever een jaar ouder dan jonger; ‘ ik ben al 8!’ . Eenmaal volwassen zou je soms willen dat de tijd minder snel gaat. De boer werd onlangs 50, hop weer een grijze haar,  ’s morgens opstartproblemen, je geheugen dat je in de steek laat, aangesproken worden met ‘mevrouw’, je nichtjes die al bijna de krant kunnen lezen, pap en mam die langzamer worden, het najaar dat begint in te vallen, het laatste kwartaal van 2018, hemeltje 2018?!

Nee, neem dan de leeftijd van kaas. Bij het keren van de kazen kan ik ze soms wel oud kijken. Want dan zijn ze zo lekker! Vorm, kleur, structuur, geur, smaak; mmm oude kaas is zo bijzonder. Een oude kaas moet minimaal 10 maanden rijpen. 10 maanden wachten; keren, coaten, kloppen, poetsen, verplaatsen, mee praten. En dan het dubbele gevoel als ie van de rijpruimte naar het winkeltje gaat. Aan de ene kant de brandende nieuwsgierigheid hoe ie is, aan de andere kant het besef dat ie met het aansnijden niet ouder meer zal worden. Maar dat eerste plakje van een zojuist aangesneden kaas die mooi op smaak is; genoeg voor minimaal 3 weken glunderen. De kunst van het wachten. Kaas zo mooi. Zucht.

Kom ook een keer proeven, je bent van harte welkom voor een proeverij. Wel even van tevoren reserveren
Fan van jonge(re) kaas? Daarvan hebben we meer dan oude kaas :), het kaaswinkeltje is open op vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 18.00 uur en op afspraak.