weilantstal koelant, tekening van Fay

Onderweg

18 maart 2018

De datum was geprikt, cadeautje was gekocht, medereizigers zullen zich al uit de pyjama hebben gehesen als Rolf belt om het bezoek aan Zeewolde af te blazen. Want de koe kalft, Lidy, van een stier die zo groot is dat hij gelijk naar de kleuterschool kan. Moeder en kind maken het goed, heh wat fijn! Sommige dingen veranderen vanzelf spontaan, ongepland, ongewild, onbewust, onhandig, soms. Het vraagt om het vermogen altijd voorbereid te zijn op een eventuele verandering (krijg het steeds beter onder de knie :)).

En d’r zijn dingen om actief te veranderen, gepland, met toewijding en geduld voorbereid. De afgelopen jaren durfde ik er in eerste instantie helemaal niet over na te denken. Zag voor aan de weg al 6 ijsberen staan, en in de bocht een eindje verderop die van anderen, wel een stuk 15.  ‘ Joh, dat kan niet.’ ‘Jullie zijn hartstikke gek’. ‘ Dat mag niet.’ ‘Bijzondere familie’.  De tijd verstrijkt. Ideeen blijven borrelen. Het glas half vol (ipv half leeg). Je komt met verstandige mensen in gesprek. Die halen soms een ijsbeer voor je van de weg, je komt warempel door de bocht!

De afgelopen maanden doken we in de boeken en rapporten, lang leve YouTube en gingen we op bedrijfsexcursie. Wat een feest!
Koelant is toe aan een volgende stap; andere huisvesting voor de koeien. Eentje waarin ze de vrijheid hebben om te gaan staan en liggen waar ze willen, en met een andere samenstelling mest; minder drijfmest, meer vaste mest, waar de bodem meer mee kan en een betere structuur van krijgen kan.

Licht verwonderd door de gastvrije ontvangst door de boeren die we bezochten om hun stal te bekijken en de tijd die ze ervoor namen. Blij mee! Vloeren met en zonder kelder, hellend of verdiept, maatvoeringen, stroverbruik,  andere bodemmaterialen, verhoudingen vaste mest-drijfmest, benodigde opslagruimtes, kosten van materialen en machines; we krijgen het steeds scherper in beeld.  Droom d’r ’s nachts van.

In de planfase zitten we. Uiteraard met een beperkt budget. Wordt vervolgd.

P.S. een plan is pas uitvoerbaar als ie haalbaar is. Waarheid als een koe. Simpel zat. Voor alsnog is er plezier, liefde voor de dieren en de plek, enthousiasme en groeiende kennis aanwezig om parttime te blijven boeren met de koeien, de kaserij en de proeverij (dus niet denken dat we stoppen). Heb je tips of wil je wat kwijt (misschien een paar ton in een sok ergens in een laatje liggen?), laat het weten!

Bijschrift foto: Artist impression gemaakt door nichtje Fay van de nieuwe Weilant-stal bij Koelant. Kan niet zonder contact met de maker worden gebruikt of vermenigvuldigd ;).