Kwetsen en pruimen

Kwetsen en pruimen

8 november 2013

Een kwets is toch een pruim, dacht ik. Maar ik zei het niet, k dacht dat ze het dan ook wel pruim had genoemd in plaats van kwets ;). Het is een speciale soort pruim, dat wel: Prunus domestica subsp. domestica.

Pruimen, jeeh. Ik denk aan het portret van oma en opa dat in de kamer hangt. Achter hen op de foto staat een rode prunus. Helaas staat de boom er niet meer. Hele manden pruimen kwamen er vanaf. En zo van de boom at ik me een slag in de rondte (waar je dan weer ontzettende spijt van had als je na een paar uur met een rommelende buik op de wc zat hihi). Opa en oma en later pa en ma wekten de pruimen in, dan had je (heb, want als er veel pruimen zijn gaat het nog steeds zo) in de andere seizoenen ook pruimen te eten. Als kind moest ik die gewekte pruimen niet zo, en nu gek genoeg zijn ze eigenlijk best te pruimen.

Dit jaar hebben we zelf geen pruimen, maar hooh let op, heerlijk bij een kaasplankje: Inge de Jager heeft een mooie chutney met kwetsen en kwetsenjam met vijgen gemaakt. Het zijn niet veel potjes geworden, dus wacht niet te lang en waai even langs bij Koelant.