Tuut

Tuut

21 juni 2023

Ow gut. Het komt niet uit de lucht. Regen niet en ook een stukje schrijven niet. Voor een nieuw visitekaartje scrol ik door de foto’s van het afgelopen half jaar. Rode konen. Want veel te lang geleden dat we een verhaaltje op de website hebben gezet en ow wat beleef ik de belevenissen bij het zien van de foto’s weer opnieuw. 

November

De stal werd door de boer met fijne hulp van de hulpboer voorzien van looprubber. De koeien hebben hierdoor meer grip en lopen prettiger. Tot half november konden de koeien nog hele dagen buiten lopen. En in december op een mooie frisse dag nog een enkele keer. 

Januari 

Bonnie en Agnes namen hun intrek in de nieuw opgetrokken aanbouw. Bonnie is geboren op dierendag en Agnes zag het licht begin december. 2 fijne vaarsjes. En we hadden water in de sloot. Dat is na een aantal jaren van droogte een gebeurtenis die beslist een foto waard is. Zeker als je paard er bij op staat. Barn is met zijn dikke 30 jaren jong gelukkig nog steeds kranig, al piept en kraakt het soms wel.

Februari

Het beste van februari was het valentijnsgebakje. We namen half februari helaas afscheid van onze os Oscar. En Liz onze vaars (een vaars is een koe die voor het eerst afgekalfd heeft) kwam in een identiteitscrisis. In de rangorde heeft ze te luisteren naar de 2 oudere koeien met hoorns, Nora en Bont. Maar bij de koeien zonder hoorns is ze de baas. Dit bracht teveel onrust in de stal. Door een hek te plaatsen en de koeien met hoorns apart te houden gaat het nu beter. 

Maart 

Roert z’n staart. Er kwam sneeuw. En we droogden droge worst. Dat bleek commercieel geen goed idee, de helft aten we zelf op. Veel te lekker.

April

De hulpboeren deden een grootse bestelling in het kaaswinkeltje; we mochten een serie kaascadeautjes maken, altijd erg leuk om te doen. En hopelijk hebben we de ontvangers ervan blij gemaakt. 

10 april gingen de koeien voor het eerst de wei weer in. Niet al te best gras – veel schade van engerlingen – maar lekker buiten. Esther onze pink loopt bij de koeien, dat doet ze goed. Ze is groot geworden de afgelopen maanden. 

Mei 

De kalfjes – Bonnie, Agnes en de jongste aanwinst Gerdaatje – zijn naar de boogstal verhuisd. Gaat goed. Op hete dagen zijn ze in de grote koeien stal. Door de droogte lopen ze nog niet in de wei. Hopelijk gaat dat gauw gebeuren. 

Juni

Koe Blizzard heeft vakantie gekregen. Regen laat op zich wachten. Op moment van schrijven, de langste dag, is hier afgelopen nacht 6 mm gevallen. Dat is iets, blij mee. En in mijn sas met de bloemen die spontaan opkomen ondanks de schrale droge grond.